Du kan med fordel læse indlægget Jagten på nydelse først.

Yoga sætter energien i bevægelse. Skaber cirkulation i alle celler. Tapper ind i livsenergien og lade den gennemstrømme hele systemet – fornyr, nærer og hæver din bevidsthed.

Din guide i denne praksis, kan være nydelse. Nydelse skaber nærvær og opmærksomhed, opmærksomhed er bevidsthed, bevidsthed skaber mulighed for forandring og fornyelse. Bevidsthed er, at sætte energi i bevægelse.

Andre teknikker kan fx. være taknemmelighed, accept, hengivelse. Nydelse er en konkret metode du kan praktisere gennem din krop. Bl.a. yoga.

Dyb tilfredsstillelse kommer indefra. Og nydelse er din indre GPS til en mere bæredygtig grundtilstand af tilfredshed.

Nydelse er en kropslig reaktion på en sansefornemmelse, stimuli eller oplevelse.

Nydelse opleves kun i nuet.

Så pointen er, at lade nydelse opstå gennem stilhed, gennem kroppen, indefra og lad alt opstå herfra.

At tillade sig selv at mærke nydelse er “et kærlighedsbrev til dit nervesystem” (citat: “Love is Under My Skin, Ateeka) og en indre rejse og somatisk forståelse, som med tiden for mig har demonstreret, hvad Godfri (min oprindelige yogalærer) formulerede: “Yoga er tantra for én, tantra er yoga for to”.

Værdien ved denne simple praksis

Nydelse er en følelse, som ændrer kemien i din hjerne og dermed din krop. Nydelse kan derfor være én indgang til at hacke sig ind i kroppens naturlige apotek som kan:

 • Vække nærende, helbredende energier og følelser i os (fysisk, mentalt og spirituelt)
 • gøre det muligt, at vi kan føle os trygge (reset af nervesystem)
 • give os en følelse af, at have det godt i sig selv og sin krop.
 • logge ind i velvære, vitalitet og livskraft
 • gøre det nemmere at relatere med andre – og sig selv – på en mere nærværende og kærlig måde
 • lære os, at tilfredshed og indre ro ikke nødvendighed er det samme som fravær af smerte og lidelse. Men at vi får en anden tilgang til livets uvejr, hvis vi har en dybere og bedre kontakt og forståelse for sig selv. Med mere accept og medfølelse.
 • lære os, at dyb ro ikke er afhængig af ydre omstændigheder
 • træne skelneevne og grænsesætning
 • omprogrammere hjernens smerte- og stressrespons

LUKKER VI AF for at mærke og udtrykke nydelse og ekstase gennem vores krop lukker vi også af for vores sanseapparat, sensitivitet og sensualitet hvilket med tiden kan skabe: 

 • en manglende evne til at kunne sanse og føle (vi kan blive følelsesløse på mange planer) 
 • en tilstand af mangel i livet – at der ikke er nok til mig (penge, mad, tid, glæde, kontakt, materielle goder … )
 • en manglende evne til at kommunikere med kroppen og reagere på de signaler den sender om at skabe balance
 • sygdom og ubalancer i kroppen

Men nydelse er i vores kultur ofte vedhæftet et par mærkater hvorpå der står skyld og skam. Religion og sex har fx aldrig rigtig kunne være i samme stue.

Skelneevnen mellem nydelse og begær har vi måske heller aldrig rigtig fået optrænet. Så i stedet for har det nok været nemmere at satse på pligt, god opdragelse og kontrol.

Sådan finder du mere nydelse i dit liv:

Yoga, meditation, sex af den nærende slags, kropslig velvære, massage, berøring, afspænding, fordybelse i sansefornemmelser (måske bare i de små hverdagsagtige ting), åbne sanserne til omverdenen (lyt, se, duft, føl, smag.. )

Det kræver at du med din bevidsthed begynder at fokusere, lægge mærke til og tillader nydelse eller velvære at træde tydligere frem og få mere tid med din opmærksomhed. At du nysgerrigt undersøger hvad de forskellige stimuli frembringer af følelser og sanseoplevelser.

(Det er naturligvis ikke den slags nydelse, der belønner hjernen til at skabe en direkte afhængighed, som beskrevet i Jagten på nydelse, men selvfølgelig er det nogle af de samme hormoner der skal aktiveres i hjernen. Vi kan heller ikke leve et liv KUN i nydelse. Men mange vælger at leve mest i stressmode. DET er et problem. Vi skal lære en balance og selv kunne slå det til og fra i meget større omfang)

Kroppen lærer og kommunikerer gennem energi og følelser

Kærlighedsenergien, som vi kan opleve gennem nydelse, er indgangen eller potentialet for den højest mulige vibration eller energifrekvens vi har til rådighed. Det er en ægte form for selvkærlighed (i modsætning til at står foran sit spejl og gentage, at man elsker sig selv). Følelsen er ægte. Ikke nødvendigvis ordet man siger.

At afskære sig fra at mærke eller udtrykke følelser, er at afskære sig fra sine indre ressourcer og styrker.

Så næste gang du træder ind på yogamåtten, kan du tune din frekvenssøger, eller din GPS ind på nydelse. Slippe dine forventninger eller projekter om hvad der skal ske.

Fysiske smerter bliver heller ikke bedre ved at tvinge eller presse. Men måske lidt kærlig opmærksomhed kan? Det er et forsøg værd.

Derfor elsker jeg at rulle rundt på min yogamåtte. For hele tiden at minde mig selv om, hvor jeg kom fra. At skabe balance og finde det højere perspektiv på tilværelsen.

Stilhed.

Kærlighed.

Indre Healing.

En stille revolution, der ændrer hele verden. en person af gangen. indefra.

Det, som ikke får kærlighed kan ikke få bevidsthed – og dermed kan det ikke få energi til at flytte sig. Det stagnerer. Det som ikke får bevidsthed, kan ikke få kærlighed –  og dermed lider det. 

~ Anne Sophie Jørgensen 

Follow Your Bliss.

“If you do follow your bliss,
you put yourself on a kind of track that has been there all the while waiting for you,
and the life you ought to be living is the one you are living.
I say, follow your bliss and don’t be afraid,
and doors will open where you didn’t know they were going to be.”

― Joseph Campbell

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.