Nydelse –  en indre turguide til din sjæl

I dette indlæg skelner jeg mellem den nydelse, som er genereret af en indre motivation (sanseoplevelse), som en vej til fred, lyksalighed, manifestation og flow og den nydelse, som jagtes i den eksterne form (noget som skal opfylde mine behov, og hurtigt kan blive til misbrug eller en flugtstrategi).

Nydelse er et powertool til at transformere ubehag, smerter og negative tanker. Både fysisk, mentalt og psykisk.

Kan vi genlære det på yogamåtten, kan vi overføre det til det virkelige liv. Det er et simpelt bevidsthedsskift når først vi har lært det.

Har du været med på et af mine yogahold, har du sikkert hørt mig sige

“led efter nydelse”

Og hvorfor siger jeg det?

Forklaringen kommer i 2 dele (og blogindlæg):

 1. Definition og problemet med nydelse
 2. Hvad kan jeg lære af nydelse?

Den første får du her.

Vi jagter nydelse

som måske drives af at undgå det modsatte: lidelse.

De fleste af os vil gerne have det godt, hygge og skabe en god stemning. Og vi søger det oftest i eksterne oplevelser og stimuli: Mad, sukker, alkohol, stoffer, shopping, sport, oplevelser, TV, sex.

Strategien afledning. Og det er jo sådan set meget fornuftigt, men det giver oftest en kortvarig tilfredsstillelse og belønning til hjernen fra de ydre stimuli, men på længere sigt kan det blot grave os dybere ned i det hul vi forsøger at flygte fra.

Al nydelse forvandler sig på et tidspunkt til lidelse. Tænk lidt over det… (hint: for meget sukker giver mavepine).

Lad os overføre det til yoga

og meget andet fysisk træning.

Når kroppen bliver til et projekt (tyndere, stærkere, smidigere) og træningen bliver præstationsorienteret, sker det oftes ikke på kroppens præmisser.

Selvfølgelig er det skønt at bo i en stærk og sund krop – hvilket er en fantastisk investering i livet. Så træn endelig.

Men når vi sætter os et mål med vores krop udfører vi kontrol. Sindet vil gerne bestemme over kroppen, hvilket ofte kommer til at ende i intern konflikt om, hvem der bestemmer. Vi skælder den ud fordi den ikke er perfekt nok. Den taber sig ikke hurtigt nok. Er stiv, træt og usamarbejdsvillig.

Det bliver brænde til selvværdets bål. Man kan nemt lade sit selvværd blive afhængig af kroppens tilstand.

Når yogalæreren så beder dig om at lede efter nydelse, så er det også en strategi.

I at lære sindet slippe præstationen. Nydelse er en sanseoplevelse i nuet. Når du er i nuet, i nydelsen, er der fravær af lidelse og tanker der trækker dig væk fra dig selv.

NB: lidelse kan også bare være små ubevidste strømninger (noget der skal fixes) Du behøver ikke være på depressionens rand.

Yoga er undervisning til sindet og kroppen i, hvordan deres samarbejde kan fungere på bedst mulig måde. Når sindet forstår at det er OK at hengive sig til nydelse, og at det ikke er en modsætning til kontrol, så er der skabt en vej til mere balance.

Og på denne uendelige rejse er der sindsygt meget at lære om sig selv.

Nydelse er en indre oplevelse og en ressource, som både er nærende og transformerende for krop og sind.

Problemet med nydelse

For nogen kan det faktisk være svært at tillade sig selv at synke ind i nydelse med tillid og hengivelse. Der kan opstå en modstand og en ubevidst flugt. Eller at man oplever at kroppen ikke helt tillader det.

Jeg oplever, at det kan være af fem årsager (der er måske flere)

 1. Kontrolslip

  Hjernen vil fx. sige: “Hvis jeg nu skal synke i dette hav af nydelse, sker der ikke noget. Jeg har jo lige gang i noget meget vigtigt. Jeg kan jo fixe problemer, hvis vi bare skal flyde rundt her. Det er uproduktivt. Hvad nu med de der flotte yogastillinger og smidige ben? Jeg har ikke tid til det her nydelse.  … og bla bla”

 2. Angsten for at blive opslugt

  At mærke nydelse kræver hengivelse. Hengivelse kan være farligt.
  Man kan blive opslugt. Forført. Manipuleret.

  Det er også en form for kontroltab, som kan føles direkte livstruende.
  At lukke noget (eller nogen) 100% ind kan være det samme som at opgive at holde fast i sig selv, sine meninger og grænser.

 3. Selvbevidsthed

  “Hvad.. jeg kan da ikke ligge der og rulle rundt og synliggøre min kropslige nydelse, sammen med alle de der mennesker. Det er jo noget jeg kun gør i dobbeltsengen. Det er da pinligt!”

  Eller: Jeg kan da ikke nyde at være i min krop. Den er _______ (indsæt selv)

 4. Opdragelse/Kultur

  “Man skal yde før man kan nyde”. Har du hørt den før? Prøv at vend den om og se hvad der sker.

 5. Skam

  Især hos kvinder kan nydelse være problematisk. Der kan være knyttet både skam og dårlige oplevelser til at vise sin ubetingede lyst og nydelse. At dyrke den, vise den og udtrykke den er for mange ikke noget man sådan lige er opdraget med. En pæn pige ruller ikke rundt i fryd og stønner højlydt over en lækker sansefornemmelse.

Du kan jo starte med at mærke nydelsen i blot at trække vejret. (hvis du ikke forstår helt hvad det går ud på – så prøv lige at holde vejret i 3 minutter først)

Læs videre i indlægget: Nydelse – din indre GPS

“All Action begins in Rest”

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.