Nydelse –  en indre turguide til din sjæl

Når vi snakker nydelse, vil jeg skelne mellem den indre form for nydelse, som en vej til fred, lykke, manifestation og skaberkraft og den eksterne jagt på nydelse (som også kan være rar når det ikke bliver et misbrug eller flugt).

Nydelse er et powertool til at transformere ubehag, smerter og negative tanker. Både fysisk, mentalt og psykisk.

Kan vi genlære det på yogamåtten, kan vi overføre det til det virkelige liv. Det er et simpelt bevidsthedsskift når vi først har lært det.

Har du været med på et af mine yogahold, har du sikkert hørt mig sige

“led efter nydelse”

Og hvorfor siger jeg det?

Forklaringen kommer i 2 dele:

 1. Definition og problemet med nydelse
 2. Hvad kan jeg lære af nydelse?

Den første får du her.

Vi jager nydelsen

Men måske mere drives af at undgå det modsatte: lidelse.

De fleste af os vil gerne have det godt, hygge og skabe en god stemning. Og vi søger det oftest i eksterne oplevelser og stimuli: Mad, sukker, alkohol, stoffer, sport, oplevelser, TV, sex.

Strategien bliver at løbe væk fra det gennem afledning. Og det er jo sådan set meget fornuftigt, men det giver oftest en kortvarig tilfredsstillelse og belønning til hjernen, men på længere sigt kan det blot grave os dybere ned i det hul vi forsøger at flygte fra.

Al nydelse forvandler sig på et tidspunkt til lidelse. Tænk lidt over det… (hint: for meget sukker giver mavepine)

Lad os overføre det til yoga

og meget andet fysisk træning.

Når kroppen bliver til et projekt (tyndere, stærkere, smidigere) og træningen bliver præstationsorienteret, sker det oftes ikke på kroppens præmisser.

Selvfølgelig er det skønt at bo i en stærk og sund krop – hvilket er en fantastisk investering i livet. Så træn endelig videre, hvis det gør dig glad.

Men når vi sætter os et mål med vores krop udfører vi kontrol. Sindet vil gerne bestemme over kroppen, hvilket ofte kommer til at ende i intern konflikt om, hvem der bestemmer. Vi skælder den ud fordi den ikke er perfekt nok. Den taber sig ikke hurtigt nok. Er stiv, træt og usamarbejdsvillig.

Det bliver brænde til selvværdets bål. Man kan nemt lade sit selvværd blive afhængig af kroppens tilstand.

Når yogalæreren så beder dig om at lede efter nydelse, så er det også en strategi.

I at lære sindet slippe præstationen. Nydelse er en sanseoplevelse i nuet. Når du er i nuet, i nydelsen, er der fravær af lidelse og tanker der trækker dig væk fra dig selv.

NB: lidelse kan også bare være små ubevidste strømninger (noget der skal fixes) Du behøver ikke være på depressionens rand.

Yoga er undervisning til sindet og kroppen i, hvordan de kan samarbejde på bedst mulig måde. Når sindet forstår at det er OK at hengive sig til nydelse – og at det ikke er en modsætning til kontrol – er der skabt en vej til mere balance. Og på den uendelige rejse er der sindsygt meget at lære om sig selv.

Nydelse er en indre oplevelse og en ressource, som på længere sigt er mere nærende og transformerende, end når den kommer fra eksterne stimulanser som tidligere nævnt.

Problemet med nydelse

For nogen kan det faktisk være svært at tillade sig selv at synke ind i nydelse med tillid og hengivelse. Der kan opstå en modstand og en ubevidst flugt væk fra det.

Jeg oplever at det kan være af fire årsager (der er måske flere)

 1. Kontrolslip

  Hjernen vil fx. sige: “Hvis jeg nu skal synke i dette hav af nydelse, sker der ikke noget. Jeg har jo lige gang i noget meget vigtigt. Jeg kan jo fixe problemer, hvis vi bare skal flyde rundt her. Det er uproduktivt. Hvad nu med de der flotte yogastillinger og smidige ben? Jeg har ikke tid til det her nydelse. Hov – var der ikke en lyd?  … bla bla”

 2. Angsten for at blive opslugt

  At mærke nydelse kræver hengivelse. Hengivelse kan være farligt. Man kan blive opslugt. Forført. Manipuleret.
  Dette er også en form for kontroltab, som kan føles direkte livstruende.
  At lukke noget (eller nogen) 100% ind kan være det samme som at opgive at holde fast i sig selv, sine meninger og grænser.

 3. Selvbevidsthed

  “Hvad.. jeg kan da ikke ligge der og rulle rundt og synliggøre min kropslige nydelse, sammen med alle de der mennesker. Det er jo noget jeg kun gør i dobbeltsengen. Det er da pinligt!”
  Eller: Jeg kan da ikke nyde min krop. Den er _______ (indsæt selv)

 4. Opdragelse/Kultur

  “Man skal yde før man kan nyde”. Har du hørt den før? Prøv at vende den om og se hvad der sker.

Læs videre i indlægget: Nydelse – din indre GPS

“All Action begins in Rest”

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.