Hvad er somatisk meditation?

Der findes mange måder og teknikker til at praktisere meditation. Somatisk meditation er en af dem. Dog en form, der ligesom andre, alle har til formål at bringe dig det samme sted hen – ind i en værentilstand hvor du ikke er indfanget af dine tanker og følelsesmæssige bindinger til dine historier. 

Somatisk meditation anvender kroppen som scenen for vores meditationspraksis. Ordet “somatisk” kommer fra det græske ord “soma”, som betyder ‘legeme’. Denne meditationsform træner den meditative bevidsthed gennem følelser, fornemmelser, somatisk intuition og en forståelse af kroppens egenskaber. Målet er at tune ind på kroppens grundlæggende bevidsthedstilstand.

Kroppen som vej ind i meditation

Mange praktiserer meditation for at berolige sindet og tæmme tankerne. Men for mange kan det være en udfordring at bede sindet om at disciplinere sig selv, da tanker ofte ikke kan kontrolleres. Når hjernen fokuserer på kroppen og dens sansefornemmelser, sker meditationen ofte naturligt. Det bliver ikke længere en handling, men snarere en invitation fra kroppen.

“It invites a deep intimacy with the presence and nature of physical sensations, obvious and subtle, and allows the intelligence of mind to let go through the intelligence of the body into the intelligence of consciousness. In doing so it provides a refined and subtle education in the nature of the ‘relationship’ between body, mind and spirit, as they begin to express their inherent unity clearly.”

– Godfrey Devereux, min første yogalærer

Dette citat fra Godfrey beskriver, hvad somatisk meditation handler om. Det handler om at skabe en dyb intimitet med de fysiske fornemmelser i nuet. Gennem denne proces kan sindet give slip og lade bevidstheden strømme gennem kroppens intelligens.

Et praktisk eksempel

Forestil dig at fokusere din opmærksomhed på åndedrættets rytme. Ved at gøre dette kan du trække din bevidsthed væk fra tanker og blive absorberet af rytmen og sansefornemmelsen af at trække vejret. Du bliver en observatør uden behov for at vurdere eller regulere noget.

Fordele ved somatisk meditation

At blive fuldt absorberet i nuet kan ændre din oplevelse af dig selv og livet omkring dig. Det kan åbne op for en dybere forbindelse til sjælen, et ‘højere’ perspektiv og en følelse af forbundethed. Når krop, sind og sjæl arbejder sammen, kan problemerne virke ubetydelige fra et højere perspektiv.

Somatisk meditation og hjernens funktion

Selvom somatisk meditation er en gammel buddhistisk praksis i avanceret bevidsthedstræning, kan den også forklares videnskabeligt. Balancen mellem den højre og venstre hjernehalvdel spiller en rolle her.

Den venstre hjernehalvdel er kendt for sin tænkning og analyse, og den er ofte forbundet med vores konceptuelle og kritiske tankeprocesser. Denne del af hjernen, der er sædet for vores ego-bevidsthed, er normalt ikke direkte involveret i den meditative oplevelse. Når vi praktiserer somatisk meditation, er en vigtig del af processen at lære egoet og sindet at træde til side.

Dette betyder, at vi må give slip på vores behov for at kontrollere alt og tillade os selv at opleve livet uden at filtrere det gennem vores analytiske sind. Ved at lade egoet og sindet træde til side kan vi åbne os op for en større tilfredshed i livet.

I stedet for at være styret af vores analytiske tankeprocesser skal vi lære at lytte til vores krop og reagere på dens behov. Dette indebærer at være opmærksom på de signaler, vores krop sender os, og at tillade os selv at handle i overensstemmelse hermed.

Denne dybere visdom, som vi kan opnå gennem somatisk meditation, er ofte forbundet med den højre hjernehalvdel og de ‘højere lag’ af hjernen, herunder frontallapperne. Når disse dele af hjernen aktiveres, kan de overordne kroppens forsvarsmekanismer og reducere produktionen af stresshormoner.

Mange mennesker lever i en tilstand, hvor de konstant forsøger at jonglere med kravene i deres travle hverdagsliv. De lader egoet og sindet styre deres handlinger, hvilket kan føre til øget stress og angst. Gennem somatisk meditation kan vi lære at træde ud af denne tilstand og opleve livet på en mere fredfyldt og tilfredsstillende måde.

Den somatiske visdom sidder altid med den højeste trumf i sidste ende. 

Somatisk meditation i praksis

Yoga kan være en form for somatisk meditation, ligesom mindfulness fokuserer på vågen opmærksomhed. Hvis du er nybegynder, kan det være en god idé at starte med undervisning eller øvelser, der er designet til at arbejde med krop og sind samarbejdet.

Konklusion

Somatisk meditation er både simpel og avanceret. Selvom det kan være svært for sindet at se værdien i noget så tilsyneladende simpelt som at observere sit åndedræt, kan alle praktisere det. Det er både et effektivt sted at starte og en nyttig metode til at fordybe sig i meditation.

Livet kan blive enklere med somatisk meditation, men det medfører også et større ansvar. Hvad vil det kræve af justeringer i dit liv at opretholde kontakten til din meditation? Måske skal der noget tilpasning, ændring eller accept til?

Afslutningsvis vil jeg dele et citat fra digteren Mary Oliver:

“You do not have to be good.
You do not have to walk on your knees for a hundred miles through the desert, repenting.
You only have to let the soft animal of your body love what it loves.”

– fra digtet ‘Wild Geese’Er du nysgerrig på mere, kan du lige nu få en gratis guidet somatisk meditation når du skriver dig op til mit nyhedsbrev

En gang om måneden afholder jeg åben meditationsaften, hvor man uforpligtende kan komme og være med til en guidet somatisk meditation. 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.